برخی اززنان زندانی سیاسی کُردستان در زندانهای ایران
در حالی روز هشت مارس روز جهانی زن را گرامی خواهیم داشت که حداقل هفت زن زندانی سیاسی کُرد در شش زندان مختلف در شرایطی بدی بسر می برند.شبکه ی حقوق بشر کردستان توانسته از طریق منابع موثق اطلاعاتی در خصوص اخرین وضعیت این زندانی سیاسی بدست بیاورد. زینب جلالیان که دارای سنگین ترین محکومیت در میان زنان زندانی سیاسی در ایران و سه زنداین دیگر به نامهای قدریه قادری ، گلناز اهنگ خوش و راضیه حکیمی هر چهار زندانی از کوچکترین حق هر زندانی برای معالجه و درمان محروم می باشند. البته امار زنان زندانی سیاسی کرد بیشتر از این چهار نفر است اما متاسفانه شبکه ی حقوق بشر کردستان نتواسته اطلاعی از دیگر زنان زندانی سیاسی کُرد کسب نماید.
زینب جلالیان – زندان خوی
زینب جلالیان زندانی سیاسی محکوم به حبس ابد در هشت امین سالگرد بازداشت خود بسر می برد وی در ماه دسامبر ۲۰۱۴ از کانون اصلاح و تربیت کرمانشاه به زندان خوی منتقل شد. او در طول چند سال گذشته دچار بیماری به نام ناخنک چشم شده و در طی این چند ساله تنها جهت معاینه چند بار به یکی از کلینکهای تخصصی در کرمانشاه منتقل شده و علی الرغم تشخیص دکتر متخصص چشم برای نیار انجام عمل جراحی اما به دلیل مخالفت دادستان و اداره اطلاعات کرمانشاه عملا درمان وی متوقف شده است و این سبب ایجاد مشکلات در بیناییش شده است. بعد از انتقال به زندان خوی نیز به دلایل امنیتی همچنان مسولین زندان از درمان ایشان سر باز می زنند و به دلیل امکانات بهداشتی محدود این زندان وضعیت وی نگران کننده شده است. ؛
همچنین در حدود سه هفته پیش دو تن از ماموران امنیتی به زندان خوی مراجعه کرده و با معرفی کردن خود به عنوان روزنامه نگار از زینب جلالیان خواسته اند که مصاحبه تصویری با انها انجام دهد ولی ایشان حاظر به انجام مصاحبه نشده و سپس این دو مامور امنیتی اقدام به تشویق و تهدید ایشان در صورت انجام یا عدم انجام مصاحبه کرده اند.
وضعیت ملاقات این زندانی بعد از انتقال به زندان خوی بهتر شده است و ایشان بعد از بیش از یه سال عدم ملاقات با خانواده هم اکنون امکان ملاقات پیدا کرده است و به دلیل نزدیکی محل سکونت خانواده نیز خانواده راحتر امکان انجام ملاقات را دارند چون قبلا برای انجام ملاقات خانواده ایشان که ساکن شهر ماکو هستند مجبور بودند از ماکو به شهر کرمانشاه که مسافتی طولانی می باشد، سفر بکنند.
علی الرغم درخواست مرخصی ایشان اما تاکنون به دلیل اینکه موافقت با اعزام مرخصی ایشان باید با استعلام از وزارت اطلاعات انجام بگیرد تاکنون مسولین زندان و دادگاه انقلاب با این درخواست موافقت نکرده اند.
زینب جلالیان ۳۲ ساله اهل روستای دیم قشلاق از توابع شهرستان ماکو ماه مارس سال ۲۰۰۸ در نزدیکی شهر کرمانشاه بازداشت شد. او به اتهام عضویت در حزب حیات آزاد کردستان از سوی دادگاه انقلاب کرمانشاه به اعدام محکوم شد و بعدا این حکم به حبس ابد کاهش پیدا کرد.
قدریه قادری – زندان یاسوج
قدریه قادری، زندانی سیاسی کُرد که در بند نسوان زندان مرکزی یاسوج نگهداری میشود به عفوت گوش، سردرد شدید و بیحسی یکی از دستانش مبتلا شده است. وی در طی سه ماه گذشته دو بار به بیمارستان خارج از زندان منتقل شده و هر بار به اجبار با دستبند و چادر وی را انتقال داده و این سبب اعتراض این زن زندانی شده است. پزشک متخصص برای تشخصی مریضی درخواست انجام ازمایش سی تی اسکن کرده ولی به بهانه ی خراپی دتسگاه تاکنون این ازمایش انجام نشده و مریضی ایشان همچنان ادامه دارد.
بعد از درخواست مرخصی این زندانی از سوی مسولین زندان و دادگاه یاسوچ موافقت شد و برای مرخصی وثیقه یک میلیارد تومانی تعیین شد و برای موافقت نهایی درخواست به اداره اطلاعات ارومیه ارسال شد ولی علی الرغم صدور
قدریه قادری پیش در زندان مرکزی ارومیه نگهداری میشد اما ۶ ژوییه سال ۲۰۱۳ به زندان یاسوج تبعید شد. قدریه قادری ۲۵ ساله شهروند کُرد در اواخر خردادماه سال ۹۰ در شهر ارومیه بازداشت شده و برای بیش از دو ماه در بازداشتگاه ستاد خبری اطلاعات نگهداری شده است. بازجویان اداره اطلاعات برای گرفتن اعترافات وی را تحت شکنجه روحی و فیزیکی قرار داده به طوریکه بعد از انتقال به زندان ارومیه برای دو هفته او قادر به غذا خوردن و حرکت نبوده است. بعدا دادگاه انقلاب ارومیه این زندانی سیاسی را به اتهام همکاری با پ ک ک به ۱۰سال زندان محکوم کرد و بعد از اعتراض پرونده در دادگاه تجدید نظر استان ، حکم به ۷ سال زندان کاهش پیدا کرد.
راضیه حکیمی
او در 25 اوت ۲۰۱۴ در یکی از روستاهای تابعه شهرستان ارومیه به همراه چند جوان دیگر کُرد توسط نیروهای حفاظت اطلاعات سپاه ارومیه بازداشت شده است. نیروهای سپاه پاسداران برای بازداشت این افراد اقدام به تیراندازی کرده که در نتیجه این تیراندازی راضیه حکیمی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و زخمی شد. بعد از بازداشت نیروهای سپاه ارومیه به مدت دو روز او را به بیمارستان طالقانی در شهر ارومیه منتقل کرده و بعدا جهت بازجویی به بازداشگاه امنیتی سپاه در قرارگاه رمضان ارومیه منتقل شد و به مدت یک ماه به اتهام عضویت در پژاک مورد بازجویی قرار گرفت و بعدا با تفهیم اتهام محاربه به بند نسوان زندان مرکزی ارومیه منتقل شد.
بعد از انتقال به زندان مرکزی ارومیه نیز مسولین نسبت به معالجه ایشان بی توجهی کرده و به بهانه امنیتی بودن پرونده از اعزام ایشان به بیمارستان خودداری کرده و تنها با دادن مسکن اکتفا کرده و عفونت ناشی از زخم گلوله ها همچنان ادامه دارد.
مسولین سپاه در پرونده ایشان ادعا کرده اند که وی قصد ملحق شدن به پژاک را داشته است.
گلناز اهنگ خوش
او در اواخر ماه ژوین سال ۲۰۱۴ در نزدیکی روستای برده رش از توابع شهرستان ارومیه به همراه چند شهروند دیگر کُرد توسط نیروهای سپاه پاسداران بازداشت شد. نیروهای سپاه پاسداران بعد از اطلاع از حضور تعدادی از نیروهای پژاک در اطراف این روستا اقدام به محاصره منتطقه کرده و با این نیروها درگیر شدند. آهنگ خوش و چند شهروند دیگر نیز در منطقه نزدیک درگیری به بهانه قصد ملحق شده به پژاک توسط نیروهای سپاه بازداشت شدند. به دلیل توپباران متطقه گلناز اهنگ خوش با برخورد ترکش زخمی شده و در این حالت بازداشت شده است.
بعد از بازداشت نیروهای سپاه او را به بازداشتگاه امنیتی سپاه در ارومیه منتقل کرده و به مدت ۴۰ روز تحت بازجویی قرار داده اند و بعدا با تفهیم اتهام قصد ملحق شدن به پٰژاک و محاربه به بند نسوان زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. در روز ۵ ژانویه ۲۰۱۵ به همراه ۱۵ شهروند دیگر کُرد به اتهام محاربه توسط شعبه یک دادگاه انقلاب ارومیه دادگاهی شده اند اما هنچنان حکمی صادر نشده است.
علاوه بر این زنان پیکار جو،عدالت خواه وآزاد اندیش
لاوین کریمی در زندان همدان در شرایطی سخت وتبعیدی به سر می برد.
هاجر پیری در زندان تبریز به صورت تبعیدی به سر می برد.
افسانه بایزیدی در زندان کرمان به صورت تبعیدی زندان می کشد.
وب سایت های حقوق بشری کوردستان ایران از جمله "مروفایتی" و "هاوار" دومین گزارش مستند، حاوی عکس و مشخصات و آخرین وضعیت 12 تن از زنان و دختران مبارز کورد را که در زندانهای رژیم ایران محبوس می باشند، منتشر کردند.
فعالان حقوق بشری کورد تاکید کردند، که سازمان های مدافع از حقوق بشر ایرانی و بین المللی تاکنون در مورد این زنان و دختران تحصیلکرده کورد گرفتار، در زندان های رژیم تهران، هیچگونه اطلاع رسانی نکرده اند.
متن گزارش بدین شرح است:
گزارشی از وضعیت 12 تن از زنان زندانی سیاسی کورد در زندانهای ایران
هاجر پیری و هشت سال و هفت ماه زندان بدون ملاقات: هاجر پیری، ۳۳ ساله و زندانی سیاسی کورد اهل نقده که اردیبهشت ماه سال۱۳۸۶ شمسی در شهرستان نقده از توابع استان ارومیه، توسط اطلاعات سپاه بازداشت شد و پس از گذشت دوماه بازداشت درشهر نقده به اطلاعات ارومیه منتقل شد.
هاجر پیری، مدت ۵ ماه در بازداشتگاه اطلاعات ارومیه تحت بازجویی و زیر شکنجه جسمی و روحی بوده و حدود ده روز نیز در سلول انفرادی نگهداری شده است. این زندانی سیاسی کورد، مهرماه سال1386 در شعبه ۱دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام “عضویت در یکی از احزاب کورد مخالف نظام ” و “اقدام علیه امنیت ملی”، توسط قاضی حصاری به ۱۷سال حبس و تبعید به زندان کرمان محکوم شد.
هاجر پیری، زندانی سیاسی کورد، مدت هشت سال و هفت ماه از دوران 17 ساله حبس خود را در بند مربوط به زندانیان اشرار و موادمخدر دوران سپری می کند که خود امری خلاف قانون و برخلاف قوانین مربوط به زندانیان سیاسی است. بنا بر گزارشها وی در شرایط بد جسمی قرار دارد و از ناحیه قفسه سینه دچار مشکل حاد شده و عفونت شدید دارد.
اسرین امین زاده، فرزند بهالدین، ۲۴ساله و دانشجوی رشته حسابداری، مورخ 17 خرداد ماه 1395 شمسی توسط نیروهای امنیتی شهرستان مهاباد بازداشت شده است و علیرغم پیگیرهای مکرر خانواده اش تاکنون مکان بازداشت، علت بازداشت و وضعیت روحی و جسمانی وی نامشخص می باشد.
این دختر دانشجوی کورد در منزل پدری اش از سوی دو نفر از ماموران اطلاعات مهاباد و با داشتن مجوز قضایی دستگیر شده و به مکان نامعلومی منتقل شده است. پس از دستگیری اسرین امین زاده، خانواده وی به طور مداوم به مراکز امنیتی مراجعه نموده اند اما تاکنون هیچ نهادی جواب مثبتی نسبت به بازداشت این دختر دانشجو به آنها ارائه نداده است و اداره اطلاعات مهاباد نیز از برعهده گرفتن مسئولیت دستگیری وی امتناع نموده و علنا آنرا انکار می کند.
مریم مقدسی و شش سال زندان بدون حق مرخصی: مریم مقدسی، زندانی سیاسی کورد محبوس در زندان اوین کە از سال ١٣٨٩بازداشت شدە است، پس از گذشت ٦ سال از زمان بازداشت همچنان از داشتن حق مرخصی محروم میباشد. این زندانی سیاسی کورد که از سوی دستگاه قضایی رژیم ایران به تحمل ٩ سال حبس تعزیری محکوم شد طی چندسال گذشتە نیز از بیماری رنج بردە است. بنا به گزارش “هەنگاو”، مریم مقدسی سال ١٣٨٩ و پس از اعدام زندانی سیاسی کورد فرزاد کمانگر و تنی چند از فعالین سیاسی کە منجر بە اعتصابات گستردە در شهرهای کوردستان شدە بود بازداشت و بە “فعالیت و تبلیغ علیە نظام و همکاری با یکی از احزاب مخالف رژیم ایران” متهم شد. مریم مقدسی هم اکنون ششمین سال حبس خود را بدون مرخصی در زندان اوین تهران سپری میکند.
منیژه فاتحی دختر کورد اهل بوکان ۲۲ساله٬ فرزند بهمن که ۱۵اسفندماه سال گذشته توسط نیروهای اطلاعات بازداشت شد. یکی از اعضای خانواده فاتحی در بوکان به خبرنگار«مروفایتی»گفته است؛ از سوی یکی از ماموران اطلاعات به ما اطلاع دادند٬ منیژه ۱۹شهریور ماه سال جاری از بازداشتگاه اطلاعات مهاباد به تهران منتقل شده است ولی نمیدانیم که صحت دارد یا خیر.
این منبع در این باره افزود؛ در طول تمام مدت بازداشت تاکنون به تمام ارگانهای امنیتی-قضایی در بوکان٬ مهاباد٬ ارومیه و تهران رفتیم ولی هیچکدام نسبت به بازداشت منیژه پاسخگو نبوده اند و همچنان در بلاتکلیفی هستیم و به تهران رفتیم مسؤلان زندان اوین و بازداشتگاه ۲۰۹ این را رد کردند که او در تهران نگهداری شود. او ادامه داد؛ «مگر تاوان منیژه چه هست که ۱۹۸ روز میان زندگی و مرگ ایستاده است»٬ ما از هرگونه ملاقات با فرزندمان محروم هستیم و حدود یک ماه پیش بود که از اطلاعات به ما تلفن زد که فقط کمتر از ۵ دقیقه به او اجازه دادند٬ صحبت کنیم. اما هنوز هم نمیدانیم او کجاست.
افسانه بایزیدی، زندانی سیاسی و فعال دانشجوی کُرد که مدتی پیش جهت گذراندن ۴سال حکم و تبعید، به زندان مرکزی کرمان منتقل شده بود، بعد از درگیری با چند زندانی دیگر به انفرادی این زندان منتقل شده است. به گزارش کانون مدافعان حقوق بشر کردستان، این فعال دانشجوی کُرد بدستور شورای انضباطی زندان کرمان به علت درگیری به چند زندانی دیگر که به وی توهین و ناسزا گفته بودند، به مدت هفت روز به سلول انفرادی منتقل شده است. یک منبع مطلع در این باره به “کانون مدافعان حقوق بشر کردستان” گفته است که این زندانی سیاسی توسط شورای انضباطی زندان کرمان به علت درگیری با زندانیانی که به وی توهین و ناسزا گفتەاند٬ به سلول انفرادی زندان منتقل شد و این در حالیست که مسؤلین زندان کرمان از دیگر زندانیان حمایت کرده و خانم بایزیدی را به مدت ۷روز به سلول های انفرادی منتقل و ممنوع الملاقات کردەاند.
سودابه حسن خانی: ۳۱ساله مهندس کامپیوتر و اهل حلب از توابع شهرستان بیجار، این زندانی سیاسی خردادماه سال ۸۳ از سوی نیروهای امنیتی شهربیجار بازداشت شد و نزدیک به نه ماه در بازداشتگاه اطلاعات بیجار در بازداشت و بلاتکلیفی به سر برده و سرانجام ۱۴اسفندماه سال ۸۳ توسط دادگاه انقلاب بیجار به اتهام«جاسوسی با کشور بیگانه و فعالیت تبلیغی علیه نظام» به تحمل ۹سال حبس محکوم شد.
در حالیکه در پرونده خانم حسن خانی تبعید نداشته و تبعید ایشان به زندان کرمان پس از گذشت ۷ماه تحمل زندان در بیجار به کرمان منتقل شد و اینک نزدیک به یک سال است در زندان کرمان دوران محکومیت نه ساله خود را سپری می کند.
زینب جلالیان همچنان با خطر از دست دادن بینایی روبرو است و به علت سردی هوا و جلوگیری از عفونت بیشتر چشمانش، او برخی از روزها به هواخوری زندان نمیرود. پیشتر در روز چهارشنبه ۲۸ مهرماه ۱۳۹۵ شمسی، سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای اعلام کرده بود: “زینب جلالیان، زندانی محکوم به حبس ابد، به دلیل ابتلا به بیماری ناخنک چشم در معرض خطر از دست دادن کامل بینایی اش قرار دارد و با این وجود مقامات قضایی ایران تاکنون با انتقال وی به مراکز درمانی مخالفت مینمایند. همچنین تاکنون تمامی درخواستها جهت انتقال این زندان سیاسی به بیمارستان و انجام عمل جراحی، به دلیل خودداری وی از انجام اعترافات تلویزیونی رد شده است. مسئولین و مقامات قضائی، انتقال زینب جلالیان به بیمارستان را مشروط به انجام آزمایش باکرگی اعلام کردهاند.
کژال حسینی، زندانی سیاسی کورد در زندان اوین: « کژال حسینی»، ۲۸ساله، فرزند سالار و دانشجوی مقطع کارشناسی رشتە کامپیوتر دانشگاه تبریز که در تاریخ 6اردیبهشت ماه 1395 شمسی از سوی ماموران اطلاعات سپاه مهاباد بازداشت شد به بند 2 الف سپاه در زندان اوین منتقل شد است وی “روز شنبه 15 آبانماه 1395 شمسی، پس از 6 ماه دستگیری و شکنجه و بی اطلاعی، کژال اجازه داشته است تا تنها 6 دقیقه با خانواده اش صبحت نماید”.
لاوین کریمی زندانی سیاسی كورد و دانشجوی لیسانس مدیریت در زندان همدان دچار خونریزی معده شده است و مسئولان زندان از انتقال وی به بیمارستان خارج از زندان امتناع می کنند،این در حالیست كه پزشكان زندان تاكید كردهاند كه این زندانی باید فورا در خارج از زندان مداوا شود .
لاوین كریمی كه از روز ٢٤ مراددماه ١٣٩٤ از سوی نیروهای اطلاعات سقز به اتهام همكاری با یكی از احزاب كوردستانی بازداشت شده است ، در دادگاهی ناعادلانه به ٥ سال و شش ماه حبس تعزیزی محكوم شد .
حكم این فعال سیاسی و دانشجوی ٢٦ ساله كورد ، پس از اعتراض وكیل مدافعش از سوی دادگاه تجدید نظر به ٣ سال حبس و تبعید به زندان همدان تقلیل یافت .
مركز روژی كورد و مروفایتی پیشتر در گزارشی در باره وضعیت لاوین كریمی نوشته بود كه ، این فعال سیاسی كورد در بازداشتگاه اطلاعات مورد شكنجه شدید قرار گرفته و بهمین دلیل اكنون از ناراحتی و خونریزی شدید معده رنج میبرد . مسئولان زندان به لاوین گفتهاند كه وزارت اطلاعات اجازه خروج ایشان را به خارج از زندان ، جهت درمان نمی دهد. لاوین كریمی هم اكنون دوران محكومیتش را در زندان همدان سپری می كند .
فریده خوشنام: ۳۲ساله اهل شهرستان تکاب و دارای لیسانس حقوق میباشد. این زندانی سیاسی هفتم مردادماه سال ۸۴ در شهرستان تکاب از سوی ماموران امنیتی در محل کارش بازداشت شد. خانم خوشنام نزدیک به ۵ماه در بازداشتگاه اطلاعات همان شهر تحت بازجویی و زیر شکنجه های جسمی و روحی بوده است که از ناحیه چشم دچارعارضه شدید چشم و پا درد شده است.
این زندانی سیاسی ۲۴بهمن ماه سال ۸۴ توسط شعبه ۲دادگاه انقلاب تکاب به اتهام « اقدام علیه امنیت کشور، از طریق ارتباط موثق با اطلاعات حکومت اقلیم کردستان» به تحمل ۱۴سال حبس ۸۰ضربه شلاق و تبعید به زندان کرمان محکوم شد.
خانم خوشنام در خردادماه سال جاری بدستور قاضی پرونده از زندان تکاب به زندان کرمان منتقل شد و هم اکنون دوران محکومیت چهارده ساله خود را می گذراند.
سحر فیضی: «سحر فیضی» ۲۴ساله رشته مدیریت بازرگانی دانشگاه تبریز٬ که ۲۳تیرماه سال جاری از سوی ماموران اطلاعات و به علت شرکت در ۲۲تیرماه سال جاری در اعتصاب عمومی کردستان٬ به مناسبت سالروز ترور دکتر عبدلرحمان قاسملو بازداشت شد. ماموران اطلاعاتی بدون داشتن مجوز قانونی با هجوم به خانه این دانشجوی سقزی، و ضمن تفتیش و بازرسی منزل٬ وسایل شخصی ایشان از قبیل؛ لب تاپ٬ گوشی تلفن همراه و چندین کتاب را ضبط کرده و نیروهای امنیتی که با ایجاد رعب و وحشت برای بازداشت «سحرفیضی» هجوم آورده و این دانشجوی کُرد نسبت به بازداشت غیر قانونی اش در مقابل نیروهای اطلاعات اعتراض کرده و ماموران با واکنش خانواده اش مواجه شدند. وی پس از 5 ماه با قید وثیقه 200 ملیون تومانی آزاد شده است و طی همین هفته جهت صدور حکم باید به دادگاه سقز مراجعه شود. حکم وی هنوز نامعلوم است.
سهیلا مینایی: ۲۷ساله اهل دیواندره ، خانم مینایی ۱۹مرداد سال گذشته توسط ماموران اطلاعات این شهر دستگیر شد پس از تحمل ۶ماه بازداشت و بلاتکلیفی در بازداشتگاه دیواندره که پرونده وی به دادگاه انقلاب سنندج موکول گردیده و در همان دادگاه به اتهام ارتباط با یکی از احزاب کُرد جمعا به ۳سال و یک روز زندان و تبعید به زندان کرمان محکوم شد و اینک مدت نه ماه از حبس باقیمانده خود را در زندان کرمان می گذراند.