مهدی کروبی: آقایان شهامت محاکمه علنی مرا داشته باشند

پس از اظهارات محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه، مبنی بر اینکه رهبران جنبش سبز مرتکب جرم شده و باید محاکمه شوند، مهدی کروبی در گفت‌وگوی تلفنی با خانواده‌اش گفت که امیدوار است "آقایان شهامت این کار را داشته باشند".





غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه، روز ۱۶ آذر (۶ دسامبر) در یک سخنرانی در دانشگاه تهران به مناسبت روز دانشجو و در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان درباره چرایی حصر رهبران جنبش سبز گفت: «قوه قضائیه هم همان روز و هم الان اعلام کرده و می‌کند که ما آمادگی داریم اگر چنانچه شورای امنیت ملی این مصوبه خود را تغییر دهد، آنها را محاکمه کنیم و معتقد هستیم که سران فتنه مرتکب اتهاماتی و جرائمی شده‌اند که قابل محاکمه هستند.»

او برای چندمین بار تصمیم‌گیری برای حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد را تصمیمی از سوی شورای عالی امنیت ملی دانست و گفت: «در زمان فتنه ۸۸ و غائله‌ای که به پا کردند و مسائلی که همه در جریان آن هستیم و مفاسد و جنایاتی که در آن زمان بوجود آمد، شورای امنیت ملی تشکیل شد و این شورا تصویب کرد که این افراد فعلا در حصر باشند و محاکمه نشوند که این مصوبه کماکان به قوت خود باقی است.»
این در حالی است که حسن روحانی، رئیس شورای عالی امنیت ملی، و علی شمخانی، دبیر این شورا، پیشتر گفته بودند که شورای امنیت هیچ مصوبه‌ای درباره حصر رهبران جنبش سبز نداشته است.

علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز روز یکشنبه ۱۴ آذر در سخنرانی‌اش در دانشگاه صنعتی شریف به مناسبت روز دانشجو رفع حصر را مطالبه بخش زیادی از جامعه دانست که باید به آن توجه کرد.
این نماینده مجلس گفت: «از دیدگاه من حصر خلاف اصول ۳۲ و ۳۷ قانون اساسی است و نمی‌شود بدون حکم قضایی کسی را حبس و بازداشت کرد.»

اصل ۳۲ قانون اساسی تأکید می‌کند: «هیچ‌کس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند. در صورت بازداشت، موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتباً به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت ۲۴ ساعت پرونده مقدماتی به مراجع صالحه قضایی ارسال و مقدمات محاکمه، در اسرع وقت فراهم گردد.»

اصل ۳۷ همین قانون نیز می‌گوید: «اصل، برائت است و هیچ‌کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی‌شود، مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد».

۱۱ بار تقاضای محاکمه علنی از سوی کروبی
محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی که در لندن زندگی می‌کند، پس از انتشار سخنان محسنی اژه‌ای، در صفحه فیس‌بوکش از قول پدرش نوشت: «از مردم بخواهید دعا کنند تا آقایان شهامت محاکمه‌ام را در دادگاهی علنی پیدا کنند تا معلوم شود اعتراض مدنی ما جنایت بود یا کسانی برای دو روز دنیا مرتکب آن رفتارها شدند و کشور و انقلاب را به این روز انداختند.»

تقی کروبی همچنین تصریح کرده که پدرش دقیقا ۱۱ بار تا کنون به صورت مستقیم یا غیر مستقیم خواستار برگزاری دادگاهی علنی برای رسیدگی به اتهامات احتمالی‌اش شده است.

مهدی کروبی در ۱۱ دی ماه ۱۳۸۹ در یکی از بیانیه‌هایش درباره آمادگی خود برای دادگاهی شدن نوشت: «مسئولین قضایی وعده ‌می‌دهند که محاکمه و مجازات آن‌ها (موسوی، کروبی و رهنورد) نزدیک است. من از همین‌جا اعلام می‌کنم که بیدی نیستم که با این بادها بلرزم و کاملاً از این دادگاه استقبال می‌کنم و برای همه مواضعم ادله محکمی ‌دارم چرا که ۲۱ سال است با این قضیه‌ها مدام به‌صورت‌های مختلف درگیر بودم و آرامشی هم نداشتم ... اگر آقایان در ادعاهای‌شان صادقند دادگاه علنی باشد تا ملّت که صاحبان اصلی کشورند حرف‌های دو طرف را بشنوند و قضاوت کنند تا معلوم شود که آیا ما برای بدست آوردن قدرت، جاه‌طلبی کردیم ... یا حاکمیت برای انحصارطلبی.»

این آمادگی برای محاکمه بعدا بارها از سوی مهدی کروبی تکرار شد تا آنکه، به نوشته محمدتقی کروبی، در ۸ آذر ۱۳۹۳ خانواده کروبی طی نامه‌ای خطاب به علی مطهری، نماینده مجلس، از او می‌خواهند تا پیگیر برگزاری دادگاهی علنی بر اساس اصل ۱۶۸ قانون اساسی برای مهدی کروبی باشد.

مهدی کروبی آخرین بار در ۲۱ فروردین ۱۳۹۵ نامه‌ای خطاب به حسن روحانی رئیس‌جمهوری نوشت و از او خواست تا زمینه برگزاری دادگاه علنی برای رسیدگی به اتهاماتش را فراهم کند. 

"مسئله حصر قفل شده است"
تا کنون افراد زیادی در داخل ساختار حاکمیت نسبت به مسئله حصر واکنش نشان داده و خواهان حل این موضوع شده‌اند اما آنگونه که از مجموعه گفته‌های مسئولان رده بالا پیداست، موضوع حصر به دستور مستقیم آیت‌الله خامنه‌ای بوده و تنها با دستور خود او می‌تواند برداشته شود.

رسول منتجب‌نیا، قائم‌مقام حزب اعتماد ملی، در سخنرانی‌اش به مناسبت روز دانشجو به موضوع حصر اشاره کرد و گفت: «مساله حصر قفل شده است، ولی امیدواریم با اراده مقامات عالی نظام مساله حصر حل شود و شادی و نشاط بیشتری به ملت برگردد.»

مصطفی کواکبیان، نماینده مجلس و عضو فراکسیون امید، نیز در سخنرانی‌اش به مناسبت روز دانشجو رهبر جمهوری اسلامی را تصمیم‌گیرنده اصلی در موضوع حصر دانست و گفت: «واقعیت این است که این حصرها ربطی به قوه قضائیه ندارد و بر اساس مصوبه شورای امنیت ملی انجام می‌شود. مصوبات این شورا بعد از تأیید رهبری بر اساس اصل ۱۷۶ قانون لازم‌الاجراست. اکنون که رئیس شورا شخص رئیس جمهور است همه باید با هم همدلی داشته و صحبت کنند تا در آینده این موضوع رفع شود.»

کواکبیان گفت که "همه باید کمک کنند تا این موضوع حل شود" و در عین حال تاکید کرد: «البته در این موضوع رهبری تصمیم‌گیر اصلی است.»
مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ بدون محاکمه و بدون اعلان قبلی در حصر خانگی به سر می‌برند.