شركت فعالانه امريكا و تركيه در عمليات موصل براي انتقال هزاران تروريست به شمال سوريه است

رابرت فیسک، تحلیل‌گر مشهور انگلیسی در روزنامه ایندیپندنت نوشته است: ارتش سوریه و حزب‌الله و همپیمانان ایرانی‌اش خود را برای یک حمله بزرگ هزاران تروریست داعش که پس از بازپس گیری موصل از عراق بیرون رانده خواهند شد، آماده می‌کنند.





هدف واقعی پشت این به اصطلاح عملیات آزادسازی برنامه ریزی شده توسط آمریکا که با سرو صدای زیادی همراه بود، آنگونه که ارتش سوریه مظنون است، درگیر کردن سوریه با گروه‌های شبه نظامیان داعشی است که مرکزشان در عراق را به منظور رسیدن به پایتخت‌شان در سوریه یعنی شهر رقه رها کرده و فرار می‌کنند.
رسانه‌های غربی و کارشناسان آمریکایی ارجاع شده توسط آنها چند هفته است که پیش بینی یک حمله مشابه بازپس گیری استالین‌گراد در زمان جنگ جهانی دوم را نسبت به عملیات آزادسازی موصل و یا پیروزی سریع بر داعش در این عملیات و تشدید درگیری‌های فرقه‌ای در پی آن کرده‌اند.

همچنین سازمان ملل نسبت به ستون‌های عظیم پناهجویانی که از شهر موصل خارج می‌شوند هشدار داده است اما سوری‌ها بعد از مشاهده سقوط ناگهانی و تخلیه شهر پالمیرا به هنگام عملیات بازپس گیری ارتش سوریه علیه این شهر تاریخی در اوایل سال جاری میلادی مظنون هستند که داعش به راحتی موصل را رها کرده و به دنبال ایمنی در مناطق تحت کنترلش در سوریه خواهد بود.
برخی گزارش‌ها حاکی از آن بودند که مقام‌های اطلاعاتی ارتش سوریه متوجه تقاضای مقامات داعش در شهرها و روستاهای جنوب شهر حسکه برای منابع تامینی جدید برق و آب به منظور استقبال از موج شبه نظامیان داعشی که از موصل می‌آیند، شده‌اند. به عبارت دیگر اگر موصل سقوط کند کل ارتش خلافت داعش حملاتش را متوجه دولت بشار اسد و همپیمانانش خواهد کرد و این سناریو باعث رضایت واشنگتن خواهد شد. هنگامی که شهر فلوجه در عراق اوایل سال جاری میلادی در اختیار نیروهای ارتش و مردمی عراق قرار گرفت بسیاری از شبه نظامیان داعش بلافاصله به سوریه فرار کردند.

سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان که هزاران تن از نیروهایش را به جنگ با داعش و جبهه النصره در سوریه فرستاده، در سخنرانی به مناسب عاشورا چند روز پیش گفت آمریکایی‌ها می‌خواهند توطئه فلوجه را هنگامی که پس از آزادسازی این شهر راهی برای فرار داعش به سمت شرق سوریه بازکردند، تکرار کنند.
وی هشدار داد: این طرح پرنیرنگ ممکن است در موصل نیز اجرا شود. به عبارت دیگر شکست داعش در شهر موصل این گروه تروریستی را تشویق به رفتن به سمت غرب و تلاش برای شکست دادن دولت بشار اسد در سوریه خواهد کرد.
این در حالی است که چنین سوء ظن‌هایی به ندرت توسط ژنرال‌ها و منابع وابسته به ارتش آمریکا در چند هفته گذشته رد شده‌اند.

ژنرال استفن تاونسند، فرمانده جدید نیروهای آمریکایی در منطقه رهبری چیزی که آمریکا آن را عملیات عزم راسخ خوانده برعهده دارد. او گفته که نه تنها شهر موصل بلکه شهر رقه سوریه نیز تحت نظارت او تصرف خواهند شد. اما سوال این است که او فکر می‌کند که دقیقا چه کسی رقه را تصرف خواهد کرد.

ارتش سوریه همچنان به دنبال آن است که از محل پایگاهش در جاده نظامی حلب ـ دمشق در غرب شهر رقه جنگش را تا تصرف رقه ادامه دهد. این ارتش اوایل سال جاری میلادی نیز تلاشی را در این مورد انجام داد اما به دلایل سیاسی و نه نظامی آن را رها کرد. روسیه ظاهرا ترجیح می‌دهد قدرت آتش خود را صرف شبه نظامیان دیگر به ویژه شبه نظامیان النهضه، النصره که از نظر مسکو و دمشق بسیار خطرناک‌تر از داعش هستند، کند. هر دوی آنها متوجه شدند که چطور النصره که نامش را به منظور فرار از ریشه‌های وابسته به القاعده خود به جبهه فاتح الشام تغییر داد هرچه بیشتر از سوی روزنامه‌نگاران و سیاستمداران غربی به عنوان «شورشیان» به همراه مجموعه‌ای از دیگر گروه‌های شبه نظامی در جنگ با حکومت سوریه مورد اشاره قرار می‌گیرد.

یک ژنرال آمریکایی که نامش را فاش نساخت ماه گذشته میلادی اظهار نگرانی کرد که نیروهای شبه نظامی شیعه عراقی ممکن است شهر تلعفر در مرز عراق با سوریه را به منظور گرفتار کردن داعشی‌ها در داخل عراق تصرف کنند و به این ترتیب جلوی فرار آنها به سوریه گرفته می‌شود. گزارش شده که داعش خودش چند روز پیش تلعفر را رها کرده است.
نشریه میلیتری تایمز که گفته شده نزدیک به پنتاگون است گفته ژنرال تاونسند که اعلام شده پنج هزار سرباز آمریکایی در عراق و شمال سوریه در اختیار او هستند باید داعش را تا داخل سوریه، جایی که آمریکا همپیمانان کمی در آنجا دارد، ترغیب کند هرچند که این مطلب این نشریه کمی حقیقت را می‌پوشاند.

همزمان تاونسند خودش درباره یک جنگ دشوار و طولانی برای موصل حرف زده است، او به مساله محاصره موصل اشاره کرد. این‌ها پیش بینی‌های سختی هستند که سوری‌ها آنها را باور نمی‌کنند.
ارتش بشار اسد که 65 هزار نیروش را در جنگ از دست داده پیش از این توسط آمریکایی‌ها در دیرالزور با برجای گذاشتن دست کم 60 کشته هدف بمباران قرار گرفت. واشنگتن این اتفاق را یک اشتباه خواند و اکنون خود را آماده مخالفت با موج عظیم شبه نظامیان داعش که ممکن است بعد از سقوط موصل از مرز سوریه و عراق عبور کنند آماده می‌کند. نصرالله خودش در سخنانی اشاره‌ای به این اتفاق داشت. او گفت اگر نیروهای داعش توسط خود عراقی‌ها در موصل شکست نخورند پس از آن عراقی‌ها و به طور پیش فرض شبه نظامیان شیعه عراقی که یکی از سرنیزه‌های ارتش دولت این کشور در جنگ هستند، مجبور به حرکت به شرق سوریه به منظور جنگ با این گروه تروریستی خواهند شد.

با توجه به این احتمال که نیروهای ارتش سوریه و همپیمانان روسی آنها ممکن است با همین گروه مواجه شوند به همین دلیل جای تعجب نیست که شدیدا تلاش می‌کنند عملیات تصرف شرق حلب را صرف نظر از هزینه‌های جانی آن پیش از سقوط موصل به سرانجام برسانند.