گزارش آماری – تفصیلی نقض حقوق بشر در شرق کوردستان «ماه ژوئن سال ۲۰۱۶»
این گزارش وضعیت حقوق بشر در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶ مصادف با ۱۲ خرداد تا ۱۱ تیر در شرق کوردستان به کوشش جمعیت حقوق بشر کوردستان با استناد به گزارشها متعدد نهادهای حقوق بشری شرق کوردستان و ایران گردآوریشده است. شایانذکر است این گزارش به دلیل عدم اجازه حکومت ایران به سازمانها و گروههای حقوق بشری گزارش کاملی نیست و تنها بخشی از نقض سامانمند حقوق بشر در شرق کوردستان را به تصویر میکشد.
این گزارش وضعیت حقوق بشر در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶ مصادف با ۱۲ خرداد تا ۱۱ تیر در شرق کوردستان به کوشش جمعیت حقوق بشر کوردستان با استناد به گزارشها متعدد نهادهای حقوق بشری شرق کوردستان و ایران گردآوریشده است. شایانذکر است این گزارش به دلیل عدم اجازه حکومت ایران به سازمانها و گروههای حقوق بشری گزارش کاملی نیست و تنها بخشی از نقض سامانمند حقوق بشر در شرق کوردستان را به تصویر میکشد.
حکومت جمهوری اسلامی ایران با بازداشت شهروندان کورد توسط نیروهای امنیتی و انتظامی با نقض حقوق مدنی و سیاسی، نقض آزادی عقیده و بیان، نقض حق حیات و امنیت شخصی، تبعیضهای حکومتی، هتک حرمت شهروندان و همچنین شکنجه زندانیان سیاسی و نادیده گرفتن حقوق بنیادین زندانیان سیاسی، ماه موردبررسی را به پایان رساند.
طبق ماده ١٩ اعلامیه جهانی حقوق بشر هر فردی حق آزادی عقیده و بیان دارد. همینطور دربند یکم ماده ۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی آمده است: هر کس حق آزادی و امنیت شخصی دارد: هیچکس را نمیتوان بە مناسبت عقایدش مورد مزاحمت و ترس قرارداد.
بند دوم ماده ١٩ میافزاید: هر کس حق آزادی بیان دارد: این حق شامل آزادی تفحص و تحصیل و اشاعه اطلاعات و افکار از هر قبیل بدون توجه به سرحدات خواه شفاهاً یا بهصورت نوشته یا چاپ یا بهصورت هنری یا به هر وسیله دیگر به انتخاب خود است.
همچنین در مادهٔ ٢٢ آمدە است کە هرکسی بهعنوان عضوی از جامعه حق دارد از امنیت اجتماعی برخوردار بوده و از راه کوشش در سطح ملی و همیاری بینالمللی با سازماندهی منابع هر مملکت، حقوق سلب ناپذیر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش را برای حفظ حیثیت و رشد آزادانه شخصیت خویش، به دست آورد؛ و طبق ماده ۵ هیچکس را نمیتوان شکنجه کرد یا مورد عقوبت یا روش وحشیانه و غیرانسانی یا اهانتآمیز قرارداد.
مطابق با کنوانسیونهای به رسمیت شناختهشده جهانی در رابطه با حقوق بشر و حقوق سیاسی و اجتماعی اجتماعهای بشری، هر فرد و جامعهای حق دارد حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خود را مطالبه و جهت احقاق آن تلاش نماید، هیچ جماعت یا گروهی برتر بر دیگری نیست و همه باید از حقوق طبیعی و به رسمیت شناختهشده بهرهمند شوند.
بازداشت
“بازداشت، احضار، صدور حکم، پروندهسازی ”
در این ماه تعداد بیشماری شهروند کورد در شرق کوردستان بازداشت ویا به دادگاه و مراکز امنیتی احضار و یا برای این شهروندان حکم صادرشده است.
نجیبه صالح زاده، روز دوشنبه ۱۷ خردادماه، در دادیاری شعبهی دوم دادگستری شهرستان سقز حاضر گشته و با استناد به انتشار مطالبی در فیسبوک، به «توهین به مقدسات» و «توهین به رهبری» متهم شد
گفتنی است که خانم صالح زاده پیشتر در اماکن شهرستان سقز از سوی دو تن از مأموران بازجویی شده بود.
یک فعال فضای مجازی از سوی پلیس فتا در شهر کرماشان بازداشت شد.
اداره اطلاعات خرمآباد یک سرباز کورد به نام «فرزاد نیکپی» در پادگان خرمآباد را بازداشت کرد.
در چند روز گذشته نیروهای امنیتی و اطلاعاتی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران در شهرستان سردشت در شرق کوردستان با ایجاد فضای امنیتی، بازجوییهای خیابانی و بازرسیهای نابهنگام شهروندان این شهر را مورد آزار و اذیت قراردادند.
شنبه ٢٩ خرداد ماە هاشم رستمی یکی از فعالین کارگری شهر سنه در شرق کوردستان توسط نیروهای لباس شخصی، دستگیر و بە مکان نامعلومی انتقال دادە شد.
روز سە شنبه یکم تیر ماە مظفر صالحی نیا اتحادیە آزاد کارگری توسط نیروهای امنیتی اداره اطلاعات سنه در مغازه خود بازداشت شد.
چهارشنبه دوم تیر ماە نیروهای انتظامی با یورش بە منزل پدری نجم الدین فرجی در روستای لنج آباد مریوان، وی را دستگیر و بە زندان اطلاعات مریوان انتقال دادند.
سەشنبه ٩ و چهارشنبه ١٠ تیرماه نیروهای امنیتی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بە روستای گوێزلێ از توابع سردشت حملە برده و تمامی جوانهایی کە در محل بودند بازداشت کردند. اسامی سە نفر از که دستگیر شدهگان عبارتاند از ابوبكر، ناصح علیخانی و عمر عبدالله پور کە بعد از بازداشت بە مکان نامعلومی انتقال دادە شدند.
«علی حسن شمایلی» فعال سیاسی و یکی از اصلاحطلبان شهر کرماشان، روز ٢٤ خردادماه، در شهر سنقر کلیایی، از طرف اطلاعات سپاه پاسداران هر در منزل خود دستگیر شد.
۲۶ خرداد سال ۱۳۹۵، یک شهروند ٣٢ ساله کورد در شهر بوکان به نام «امید فیضی زاده» فرزند جعفر، از سوی اداره اطلاعات احضار و بازداشت گردید.
روز یکشنبه بیست و سوم خردادماه ١٣٩٥ خورشیدی، «زاهد مرادی» فعال کارگری کورد بە اداره اطلاعات شهرستان سنه احضار گردیدە و از وی بازجویی به عمل آمد.
زندان
در این ماه زندانیانی سیاسیای دست به اعتصاب غذا زدند. و برخی از زندانیان مورد ضرب و شتم زندانبانان قرار گرفتند. و یا درمان و معالجه بیماری زندانیان بیمار صورت نگرفت. وبرای برخی از زندانیان سیاسی پرونده جدید تشکیل داده شد.
سهشنبه ۱۱ خردادماه مأموران زندان مرکزی ارومیه به بند رواندرمانی مراجعه کرده و از زندانی سیاسی كورد حسن رستگار خواستهاند که تخت خویش را به زندانی دیگری تحویل دهد و خودش در کف اتاق بخوابد. این زندانی سیاسی نیز اعلام کرده بدون ارائه دلیل خاص حاضر نیست که تخت خویش را واگذار نماید و در مقابل خواسته مأموران مقاومت کرده که با ضرب و شتم از سوی مأموران مواجه شده است. شدت ضرب و شتم به حدی بوده است که سر وی شکسته شده و بدنش از چندین ناحیه کبود شده است.
زندان سقز بە دلیل کیفیت بسیار پایین و غیراستاندارد مواد خوراکی و بهداشتی در زندان سقز زندانیان این زندان بهناچار با بودجه شخصي خود از فروشگاه زندان باقیمتی بسیار گزاف مجبورند مايحتاج روزانه خود را تهيه مینمایند.
چهارشنبه ١٢ خرداد ماە پزشکان بیمارستان طالقانی در تهران به اعضای خانواده کبودوند گفتهاند که احتمال میرود کە قلب آقای محمد صدیق کبودوند از کار بیفتد. همچنین عنوان گردیده که فشارخون وی بهشدت کاهشیافته و دستگاه گوارش ایشان نیز دچار خونریزی گشته است و تا این تاریخ هیچگونه اقدامی برای اعمال خواستههای این زندانی سیاسی از سوی مسئولین قضایی صورت نگرفته است.
۱۷ خرداد، زندانی سیاسی کورد ایوب اسدی محبوس در زندان کاشمر در استان خراسان رضوی برای احقاق خواستههایش دست به اعتصاب غذا زد.
محمد عبدالهی با ارسال نامهای به دیوان عالی کشور برای اعادهی حقوق پایمالشدهاش در دادگاهی عدالت محور، در مورخهی ۲۰۱۶/۵/۲۹ اعتصاب غذای کامل را اعلام کرده است.
صالح بارزی مسئول حفاظت زندان میناب، افشین سهراب زاده زندانی سیاسی کورد و بیمار سرطانی تبعیدی این زندان را مورد ضرب و شتم قرار داده و او را مجبور کرده است از این به بعد بر کف زمین در راهرو بخوابد، این مأمور حفاظت زندان، زندانیان را تهدید کرده است که اگر فردی تخت خود را برای استراحت در اختیار این زندانی بیمار قرار بدهد با او برخورد خواهد کرد.
محمد صدیق کبودوند، محمد عبدالهی و ایوب اسدی همچنان در اعتصاب غذا بسر میبرند و صبح روز سهشنبه ۱۸ خردادماه محمد عبدالهی در دهمین روز و ایوب اسدی در دومین روز اعتصاب غذایشان به سلولهای انفرادی زندانهای کاشمر و ارومیه منتقل شدند.
سهشنبه ۲۵ خردادماه برای دومین بار در طی دو هفته گذشته، حسن رستگار زندانی سیاسی کورد از سوی مأموران زندان ارومیه مورد ضرب و شتم شدید قرارگرفته و بعداً به سلولهای انفرادی زندان منتقلشده است.
محمد صدیق کبودوند دیگر زندانیان سیاسی اعتصابی نیز در سی و یکمین روز اعتصاب غذا بسر میبرد و وضعیت ایشان سلامتی ایشان خطرناک توصیفشده است. پزشکان بیمارستان طالقانی اعلام کرده که به دلیل تداوم اعتصاب، پتاسیم خون ایشان کاهش پیداکرده و به دلیل لخته شدن خونش احتمال ایست قلبی وجود دارد.
۲۴ خرداد سال ۱۳۹۵ ریس زندان ارومیه برای اعمال فشار بر زندانی سیاسی کورد محمد عبداللهی و شکستن اعتصاب، وی را تهدید نموده است در صورت پایان ندادن به اعتصاب غذا حکم اعدام او بهزودی اجرا خواهد شد.
انتقال زندانی سیاسی کورد ایوب اسدی به سلول انفرادی پس از اقدام به اعتصاب غذا و ممانعت از انتقال به بیمارستان
پنجم تیرماه سال ۱۳۹۵، محمد عبدالهی و ایوب اسدی، دو زندانی سیاسی کورد که در زندانهای ارومیه و کاشمر در اعتصاب غذا بسر میبرند به دلیل مخالفت دادستانی و اداره اطلاعات برای انتقال آنان به بیمارستان، هماکنون در وضعیت وخیمی در سلولهای انفرادی نگهداری میشوند.
وضعیت جسمانی زندانی سیاسی کورد محمد عبداللهی در ۳۲ مین روز اعتصاب غذایش وخیم گزارششده و به بهداری زندان منتقلشده است.
محمد عبدالهی زندانی سیاسی محکومبه اعدام در زندان مرکزی ارومیه که در اعتراض بهحکم «ناعادلانه» و نحوه رسیدگی به پرونده از روز نهم خردادماه در اعتصاب غذا به سر میبرد، وی با وعده مساعد مسئولین مبنی بر پذیرش اعاده دادرسی، در سیودو مین روزبه اعتصاب غذای خود پایان داد و از سلول انفرادی به بند مربوطه منتقل شد.
۸ تیر، حسن رستگاری زندانی سیاسی زندان مرکزی ارومیه دربی شکایت مسئول اندرزگاه مربوطه، پرونده جدیدی برایش تشکیلشده و روز پنجشنبه گذشته با انتقال وی به دادگاه انقلاب ارومیه، جلسه بازپرسی این زندانی برگزار شد.
کامران جعفری شهروند اهل مهاباد و زندانی سیاسی زندان ارومیه با تطمیع و تهدید توسط نهادهای امنیتی تحتفشار است تا از طریق مصاحبه تلویزیونی اقدام به همکاری کند.
کارگران و اصناف
گزراش نقض حقوق کارگران و اتفاقات کارگری در ماه ژوئن
بر اساس آخرین آمار منتشر شدە از وزارت صنایع و معادن ایران حدود ٦٠ درصد از صنایع استان لرستان تعطیل و نیمه تعطیل هستند و بقیه صنایع هم با حدود نیمی از ظرفیت فعالیت دارند.
باوجود قول و قرارهای مسئولان دولتی کماکان بیشتر بازارچههای مرزی در شرق کوردستان توسط نیروهای امنیتی انتظامی بستە است. این در حالی است کە تخمین زدە میشود کە حدود ٢٥ هزار خانوار از طریق این بازارچهها امرارمعاش میکنند.
صبح روز شنبه ٢٢ خردادماه ٢٥ نفر از رانندگان خطوط اتوبوسرانی شهري كرمانشاه در اعتراض به نگرفتن حقوق فروردين و اردیبهشت و همچنین پرداخت نشدن حق بيمه، در محل سازمان اتوبوسرانی كرماشان تجمع کردند
صبح روز یکشنبه ٢٣خرداد برای چندمین بار متوالی جمعي از نیروهای شرکتی اداره ورزش و جوانان شهرستان کرمانشاه در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات ٥ ماهه و ٦ ماههی خود در جلو درب محوطه این سازمان واقع در خيابان بهشتی تجمع كرده و نسبت به عدم رسيدگي به خواستههایشان اعتراض كرده و خواهان تعیین تکلیف وضعیت خود شدند
روز دوشنبه ٢٤ خرداد تعداد ۱۳ نفر از کارگران شرکت تولید لوله و اتصالات اورامان غرب شهرستان روانسر در اعتراض به عدم پرداخت ۴ ماه حقوق خود درب اتاق مدیریت کارخانه واقع در شهرک صنعتی روانسر نسبت به این موضوع اعتراض کردند که مدیر کارخانه دلیل این امر را عدم فروش محصولات و رکود مالی کارخانه اعلام نمود
احکام قضایی تمامی ۱۷ کارگری که با شکایت کارفرمای معدن طلای آق دره در دادگستری آذربایجان غربی محاکمه شده بودند در واپسین روزهای ماه گذشته به اجرا درآمد و جمهوری اسلامی ایران شلاق زدن کارگران در قرن بیستم را بە خود اختصاص داد.
فضای سبز «پارک فرهنگ» در شهر پیرانشهر استان آذربایجان غربی در پی اختلاف مدعی مالکیت زمین و شهرداری این شهر روز چهارشنبه ۵ خردادماه تخریب شد. کە اعتراض شهروندان را به دنبال داشت.
روز چهارشنبه ٢٦ خرداد در پی شلیک مستقیم نیروهای مرزبانی در شهر «سلماس» واقع در استان آذربایجان غربی، یک کولبر کشته و چهار تن دیگر بهشدت زخمی شدند
کارگران کارخانه قند آشتی و ریختەگری الو مین و رفتگران شهرداری مزایای کاری خود را ماهاست دریافت نکردهاند.
صبح روز پنجشنبه ٢٧ خرداد گروهي از رفتگران شهرداري منطقه يك سنندج در اعتراض به نگرفتن ٦ ماه حقوق و مطالبات خودشان و همچنین حق بيمه كه از آغاز سال ٩٥ نگرفتهاند در محل شهرداري منطقه يك سنندج در خیابان ١٧ شهريور بالاتر از هنرستان فني معلم تجمع اعتراضي كرده و خواهان گرفتن مطالبات خودشان شدند
همچنین در همین روز جمعي از کارگران كارخانه قند آشتي در شهرستان سنندج در اعتراض به نگرفتن ٤ ماه حقوق و اضافهکاری در محل اين كارخانه واقع در شهرک صنعتي صاحب در سنندج تجمع اعتراضي كرده و خواهان گرفتن مطالبات عقبافتاده خودشان شدند
و در صبح همان روز جمعي از کارگران و کارکنان شركت ریختهگری آلومين در سنندج در اعتراض به نگرفتن ٩ ماه حقوق در محوطه اين شركت واقع در شهرک صنعتي شماره ١، جنب كارخانه شیر پاستوریزه، تجمع كرده و خواهان گرفتن حقوق عقبافتاده خودشان شدند
روز یکم تیر ماە حدود ٢٥ نفر از کارگران کارخانه نساجی شین بافت با تجمع در مقابل اداره کار سنندج، خواهان بازگشت به کار خود شدند. این کارگران ٦ ماه قبل بهوسیله کارفرما اخراج بە واسطە اینکە بازار کساد است اخراج شدهاند
روز شنبه ٢٩خردادماه، تعدادی از کارکنان شهرداری بیستون متشکل از نیروهای شرکتی و پیمانی (رسمی) با تجمع در سالن محل برگزاری جلسات شورای شهر ضمن اعتراض نسبت به پرداخت حقوق و معوقه خود، با اعضای شورای شهر درگیری لفظی پیدا کردند.
طبق خبر رسیده شرکت «کارا صنعت امین» واقع در شهرک صنعتی شماره یک خیابان دهم سنندج اقدام به اخراج کلیه کارگران کە ٤٢ تن است کرد. تمامی 42 کارگران خود را اخراج کرد. به دنبال این اقدامات، کارگران اخراجی با خواست دستمزد و بیمه و تقاضای بازگشت به کار به اداره کار سنندج مراجعه کرده و تا حال جوابی نگرفتهاند.
به گفته جمعی از کارگران کارخانه سیمان دو رود، مظفر پاپی ساعت ١٢ ظهر روز ٣ تیر ماە سر نوبت خود حاضر میشود و در ساعت ١٤ دچار این سانحه دلخراش میشود و نیروهای امداد و نجات ساعت ١٥ در منطقه حاضر میشوند که خیلی دیر شده است و مظفر جان خود را ازدستداده است. یکی از کارگران کارخانه سیمان دو رود: علت مرگ مظفر پاپی این است که در این کارخانه کار ٦ نفر را یک نفر انجام میدهد و کارخانهای که قبلاً با ٥٠٠٠ نیرو اداره میشد الآن با ٦٠٠ نیرو اداره میشود و این طبیعی است که فشار کاری بر روی نیروهای این کارخانه زیاد باشد و خطر هرلحظه جان یکی از نیروها را تهدید کند.
زنان و کودکان
گزارش نقض حقوق زنان و کودکان در ماه ژوئن
در ماهی که گذشت قدم جدی و تازهای برای تحقق شعار برابری جنسی از سوی دستگاه حاکم برداشته نشد، زنان کورد در شرق کوردستان، همچنان شاهد نقض متعدد حقوق خود بودند، از پراهمیتترین گزارشها نقض حقوق بشر در حوزه حقوق زنان و کودکان، که دولت هیچ گامی درراه رفع آن برنداشته است. خودکشی میتوان نام برد.
اخراج یک معلم زن به دلیل اعتقادات مذهبی در کرماشان، فاطمه جادری جلیلوند یک معلم زن پیرو دین یاری «اهل حق» به دلیل اعتقادات مذهبی از کار برکنار شد.
شیلان آقایی ۱۸ ساله در روستای از توابع روانسر به شیوهای غیرانسانی موردحمله قرار میگیرد و زخمی میشود بعد از زخمی شدن وی را آتش زده و جانش را از دست میدهد. از عاملین این جنایت خبری در دست نیست.
روز سهشنبه دختر ۱۵ ساله سنندجی با پرش از یک ساختمان ۵ طبقه در شهرک بهاران به زندگی خود پایان داد
اداره آموزشوپرورش بوکان با فرستادن نامەای بە والدین دانش آموزان دورههای آموزشی از آنها خواستە است کە برای نامنویسی فرزندانشان مبلغ ١٥٠ هزار تومان بە حساب اداره مذکور واریز نمایند. در غیر این صورت از نامنویسی فرزندان آنها در سال تحصیلی جدید جلوگیری بە عـمل خواهد آمد
یک زن جوان سقزی اقدام بە خودکشی کرد. هنوز دلیل این خودکشی اعلام نشدە است.
. جوان ۱۷ سالە دیگری فرزند نظامالدین اهل روستای سراب قامیش بە علت فقر خود را در درون سد قشلاق سنە میاندازد و بە زندگیاش پایان میدهد.
روز یکشنبه ٦ تیر ماە در سە راهی بوینی بانه دو زن بەنامهای فاطمه همسر فرشید و گرمیان همسر محمد را با ماشین زیر گرفتند کە در جا این دو زن جان خود را از دست دادند.
هشتم تیر در شهر جوانرود یک کارگر نوجوان به نام «شادمان» براثر سقوط از طبقه سوم بازارچه حبیب ویسی در دم جان سپرد
پسر ۱۷ ساله خرمآبادی پس از قبول نشدن در امتحانات پایانترم، خود را حلقآویز نمود.
در شهر سقز یک زن ٤٥ ساله بە نام «ج_خادمی» در خانە مسکونیاش خود را حلقآویز نمود.
به دلیل هر آنچه «مسائل ناموسی» عنوان میشود، دو دختر در شهرستان خوی در شرق کوردستان از سوی اعضای خانوادههایشان با شلیک گلوله جان باختند.
چهارشنبه ۲۶ خردادماه دانشآموزی ۱۱ ساله به نام «امیرحسین باتمانی» ساکن «روستای باتمان» از توابع شهرستان کامیاران خود را حلقآویز کرده و فوت کرده است.
یک دختر نوجوان مقطع سوم راهنمایی به نام «پ-نصیری» در شهر «دیواندره» با خوردن قرص اقدام به خودکشی کرده و بعد از انتقال به بیمارستان فوت کرده است. همچنین در روز یکشنبه ۱۶ خردادماه یک مرد ۲۶ ساله به نام «پیمان هاشمی» ساکن شهر «جوانرود» بعد از یک سال از آغاز زندگی مشترک به دلیل مشکلات اقتصادی با خوردن قرص اقدام به خودکشی کرده و در بیمارستان این شهر فوت کرد.
مین و کولبر
طی ماه گذشته گزارش های مبنی بر انفجار مین و کشتن کولبران توسط نیروهای امنیتی انتظامی حکومت جمهوری اسلامی صورت گرفت که به مختصر در ذیل آمده است.
روز دوشنبه ١٧ خردادماه سال جاری دو كولبر كورد اهل «ده قولاستير» در نزدیکی شهر بانه، در کمین نيروهاى انتظامى اين ناحيه افتاده و بهسختی مجروح میشوند.
۲۱ خردادماه سال ۱۳۹۵ یک جوان ۲۴ ساله به نام نجم دین قادر زور فرزند کریم در مرز پیرانشهر مورد تیراندازی نیروهای نظامی جمهوری اسلامی قرار گرفت و جانش را از دست داد.
در منطقه زمزیرانی شهر ربط، از سوی نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران یک کولبر کورد به نام رسول رشیدیان مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جانش را از دست داد.
سپاه پاسداران به خاك جنوب كوردستان تجاوز نموده و شمارى از اسبهای كولبران و کاسبکاران را هلاک میکند. فرماندار پنجوين در این مورد میگوید مقام بالاتر را در جریان اين اتفاقات گذاشته است.
دو کولبر بە نامهای لطیف علیخانی و رئوف علیخانی براثر شلیک مستقیم نیروهای نظامی ایران در مرز سردشت جان خود را از دست دادند
یک کولبر کورد به نام رسول درویشانی مشهور به جلال که دو روز قبل توسط نیروهای انتظامی حکومتی اسلامی زخمی شده بود، به علت جراحات وارده فوت نمود
۲۲ خرداد جسد یک کولبر کورد در ارتفاعات مرزی شهرستان ارومیه و در محلی موسوم به چهل میر شهیدان کشف شد.
این کولبر بیش از ٦ ماه قبل در حین عبور از کوههای منطقه مرزی شرق و شمال کوردستان دچار کولاک و ریزش بهمن میشود.
کامران پور سمویان هویت کولبر جانباخته است
۱۷ خرداد یک شهروند ٣١ ساله در پیرانشهر براثر برخورد با مین عملنکرده در ارتفاعات مرزی منطقه، از ناحیه پاشنهی پا مجروح گردید.
به دنبال قتل دو برادر کولبر کورد در روستاهای گوی زلی از توابع شهر سردشت حالت امنیتی اعلامشده و این روستای تحت محاصره نیروهای انتظامی قرارگرفته است و ساکنین این روستا از ترس بازداشت مجبور به تخلیه این روستا شدهاند
در ماه گذشته انفجار مین در نقاط مختلف کشور چندین قربانی گرفت که متأسفانه سه تن از آنان کشته و چهار تن دیگر که شامل یک فرد مدنی و سه شاغل پاکسازی بود زخمی شدند. هر سه کشته در مناطقی قربانی شدند که دولت در آن مناطق اعلام اتمام عملیات پاکسازی کرده بود دو برادر در سردشت و «روستای آلواتان» قربانی شدند و یکتن دیگر در «سو مار» در استان کرمانشاه…در نوشتههای پیشین گفته شد که استان کرمانشاه و استان آذربایجان غربی را دولت و مرکز مینزدایی پاک اعلام کرده و به همین دلیل مردم مدنی و بومی این مناطق با تکیهبر همین ادعا بهآسانی به مناطقی که قبلاً آلوده به مین بوده رفتوآمد میکنند و دچار حوادث متعدد که بعضاً موجب مرگی دلخراش میشود میگردند
پنجشنبه ۱۳ خردادماه در منطقه مرزی «دشت وزنه» از توابع شهر سردشت در هنگام عبور یک تراکتور، مینی منفجر شد که در اثر آن دو برادر کشته شته و یکی هم بهشدت زخمی شده است.
عصر یکم تیرماه در مسیر جاده مریوان ــ سقز، ٣ کاسبکار براثر شلیک مستقیم نیروهای مسلح حکومتی جان خود را از دست دادند. هویت یکی از جانباختگان، یحیی خسروی ٣١ ساله اهل روستای «کانی پری» اعلامشده است
محیط زیست و بهداشت
بارش ریز گردها هوای شرق کوردستان را در برگرفت و وضعیت شهرهای سقز بانه مریوان بحرانی اعلام شد.
۳۰۰ هکتار از جنگلها و مراتع شهر پاوه در آتش سوخت.
۲۲ خردادماه «۱۰» هکتار از عرصههای طبیعی ایلام در آتش سوخت.
دوشنبه اول تيرماه برافروختن آتش در مراتع كوهستان شاهو كه در ناحيه عقبى ده تنگيور واقعشده، از طرف افراد ناشناسى شروع گشته و گزارش گرديده كه اين آتشسوزی از ساعت ٢ بعد ظهر شروع و تا ساعت ١٠ ادامه داشته است. لازم به ذكر است اين آتشسوزی به همت و تلاش مردم روستاى تنگيور و جمعى از جوانان طرفدار محیطزیست كامياران خاموش شد
ششم تیرماه، جمهوری اسلامی ایران زنجیره حملات توپخانهای به مناطق صعبالعبور و کوهستانی و همچنین مناطق مرزی فیمابین شرق و جنوب کوردستان را شروع کرده است.
هشتم تیرماه، غلات و گندم روستاهاى كاريزه و محمودآباد از روستاهاى بوكان دچار آتشسوزی گرديده است.
هشتم تیرماه به دلیل آتشسوزی در مراتع و جنگلهای شهر کامیاران ۱۵ هکتار از این مراتع دچار حریق شدند.
سهشنبه ٨ تیر ١٣٩٤ شمسی، با ورود وسیع ریز گردها به شهرستان قصر شیرین، دید افقی در این شهرستان و حومه بهشدت کاهشیافته است
دوم تیرماه، برای مدت ٣٥ ساعت جنگلهای طبیعی اطراف شهر کرماشان طعمه حریق شدند و حدود ٥٠ هکتار مرتع در آتش سوخت.
آتشسوزی از سحرگاه روز دوشنبه ٣١ خرداد آغاز و تا اول تیرماه ادامه یافت. کانون آتشسوزی، درختان اطراف روستای «جامه شوران» از توابع بخش مرکزی کرماشان بوده و بنا بر اعلام فرماندار کرماشان: نیروهای مردمی و نیروهای منابع طبیعی اقدام به اطفاء حریق کردهاند.
اول تیرماه، آتشسوزی در جنگل و مراتع روستای «انجیرک زردویی» از توابع شهرستان پاوه رویداده و طبق گفته فرماندار؛ به چهار هکتار از جنگل و پوشش گیاهی منطقه خسارت واردشده است.
آتشسوزی که از نیمهشب اول تیر با شعلهور شدن تنه درختان مجدداً آغازشده بود تا قبل از ظهر دوم تیر ادامه داشت که درنهایت خاموش گردید.
در این ماه، حدود ٤٠٠ هکتار از مراتع و جنگلهای شهرستان پاوه در آتش سوخت.
پنجشنبه ٢٧ خرداد ١٣٩٥ شمسی با ورود جبهەی ریز گردها از مرکز و جنوب عراق به نواحی غربی و جنوب غربی ایران، روال عادی زندگی مردمان ساکن در ٥ استان زاگرس –سنندج، کرمانشاه، ایلام، لرستان و کهگیلویه و بویر احمد- برهمخورده و با غلیظتر شدن این آلودگی طی روزهای بعدی سلامت شهروندان استانهای مذکور با تهدید روبرو شده است.
روز شنبه ٢٩ خرداد ١٣٩٥ مردم ایلام در اعتراض به عدم رسیدگی و توجه چندین سالەی حکومت مرکزی ایران نسبت به ورود متعدد و متکثر جبهەی ریز گردها به استانهای زاگرس به خیابانها آمده و در مقابل استانداری این استان تجمعی اعتراضی گستردەای را برای چندین ساعت متوالی را به راه انداختند.
موارد دیگر
موارد دیگر نقض حقوق بشر در شرق کوردستان
شنبهشب ٨ خرداد ماە نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران خوزه قضاي سقز طی كمينی مابين جاده سقز_بوكان که در روستاي سرا کوچک پایین گذاشته بودند. در رأس ساعت ٩ شب اتومبیل سمندی كه از شهر سقز به مقصد بوكان در حال حركت بود را مورد هدف تیراندازی قرار داده کە اتومبیل فوق از مسیر خود منحرف شدە و با یک اتومبیل پژو و یک اتومبیل تاکسیتلفنی کە از روبرو بە طرف بوکان و یک درحرکت بود تصادف میکند درنتیجه هر سە رانندە اتومبیلها زخمی میشوند اما وضعیت ابوبکر کریمی رانندە اتومبیل تاکسیتلفنی بیش از دو نفر دیگر بغرنج بودە کە بعد از دقایقی جانش را از دست میدهد.
برای حمایت از زندانیان سیاسی اعتصابی قرار بر این بود که روز جمعه فعالان و اعم مردم شهر سنندج دست به راهپیمایی مسالمتآمیزی بزنند که با تشدید فضای امنیتی و تهدید و ایجاد رعب وحشت، از انجام این راهپیمایی ممانعت به عمل آمد.
تجمع اعتراضی اهالی روستای قلقله در شهر ثلاث باباجانی به دلیل وضعیت نابسامان روستایشان
نیروهای امنیتی یک سرباز وظیفه که در شهر خوی مشغول سربازی بود، جسد وی را به خانوادهاش تحویل دادند. جهان مراد پور خزری فرزند عبدالله شهروند اهل شهر سلماس بوده که هنگام سربازی به دلیل نامعلومی جانش را از دست میدهد.
۲۱ خردادماه سال ۱۳۹۵، شهروندان شهر هرسین استان کرماشان در شرق کوردستان جهت ایجاد تصفیهخانه آب اقدام به راهپیمایی و تجمع اعتراضی کردند.
اداره اطلاعات شهر خوی تابع استان ارومیه، یک شهروند سلماسی (حسن موسی لو) را که بهعنوان شخصیتی سیاسی شناختهشده بود، بعد از ربودن و گموگور کردنش پس از١٦ روز تحمل شکنجه و ریختن اسید روی بدنش، خفهاش کرده و جسدش را به بیرون از شهر پرت کرده و بعدازآن با ترسیم سناریویی خود پیشقدم شده و جسد یادشده را تحویل خانوادهاش میدهند. بنا بر چگونگی خبر فوق اداره اطلاعات خود را تبرئه نموده، گویا که هیچگونه ارتباطی با مرگ نامبرده ندارند.
در پی حملە نیروهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران بە روستای قره سقل تعداد زیادی از خانههای مسکونی مردم در آتش سوختە و یا کاملاً تخریب شدە است همچنین سە نفر از روستاییان کشتە و چهار نفر زخمی میشوند.
تشکیل یک باند پخش و توزیع مواد مخدر در کرماشان با دسیسه نیروهای پلیس مبارزە با مواد مخدر، نیروهایی پلیس مبارزە با مواد مخدر در کرماشان یک باند ویژهپخش و توزیع مواد مخدر را تشکیل دادهاند.
۳ کودک خردسال و یک زن و مرد که از اعضای یک خانواده هستند، درنتیجهی بمباران سنگین در نواحی مرزی شرق کوردستان با جنوب کوردستان در مریوان زخمی شدند.نیروهای جمهوری اسلامی ایران کە متشکل از سپاه پاسداران و بسیج میباشند امروز ٧ تیر ماە به بهانهی وجود نیروهای حزب دموکرات کوردستان ایران دست به توپ باران این مناطق زدهاند.
شامگاه روز یکشنبه، ششم تیرماه جوان ٢٥ سالەای در محلە آزادگان شهر مهاباد، در منزل شخصی خود اقدام بە خودکشی نمود.
در پایان جمعیت حقوق بشر کوردستان از مردم شرق کوردستان میخواهد کە در احقاق حقوق خود کوشا وسعی نمایند هرگونە تبعیض و نابرابری را کە از جانب جمهوری اسلامی ایران بە ملت کورد احقاق میشود را بە گوش جهانیان برسانند.
جمعیت حقوق بشر کوردستان
01/07/2016