فرمانده ارتش ایران: مسئول اعزام نیرو به سوریه نیستیم

حدود دو هفته پس از تائید رسمی خبر اعزام تکاوران هوابرد به سوریه و یک هفته پس از انتشار خبر کشته شدن پنج نفر از آنها، فرمانده کل ارتش ایران می‌گوید این نیرو مسئولیتی در اعزام تکاوران ندارد.

عطاالله صالحی، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران


سرلشکر عطاالله صالحی روز چهارشنبه، اول اردیبهشت در حاشیه مراسمی که در ستاد ارتش جمهوری اسلامی برگزار شد در جمع خبرنگاران گفت: «ارتش در کمک‌های مستشاری به سوریه مسئولیت ندارد و سازمانی در کشور وجود دارد که این اقدامات را انجام می‌دهد.»

فرمانده کل ارتش درباره این سازمان و کسانی که مسئولیت اعزام نیروهای ارتش به سوریه را برعهده دارند توضیح بیشتری نداد.

این ادعا در حالی مطرح شده که علی آراسته، معاون هماهنگ‌کننده‌ی نیروی زمینی ارتش،۱۶ فروردین ماه در گفت‌وگو با خبرگزاری "تسنیم"، رسانه‌‌ی وابسته به سپاه پاسداران، اعزام شماری از تکاوران تیپ ۶۵ نوهد به سوریه و "به عنوان مستشار" را تائید کرده بود.

تائید اعزام تکاوران به سوریه

آراسته همچنین گفته بود که نه تنها تکاوران تیپ ۶۵ نوهد بلکه از یگان‌های دیگر ارتش نیز افرادی به عنوان مستشار به سوریه فرستاده می‌شوند.

شکل‌گیری و آموزش یگان‌های نیروهای ویژه هوابرد (نوهد) متناسب با انجام عملیات ویژه نظامی صورت گرفته و فعالیت‌های مستشاری از وظایف تعریف شده و اصلی این واحدها نیست.

تاسیس یگان‌های معروف به کلاه سبزها به رژیم قبلی ایران و سال ۱۳۴۹ باز می‌گردد که به عنوان واحدهای واکنش سریع نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی برای ماموریت‌های خاص آموزش دیده‌اند.

مهم‌ترین عملیات برون‌مرزی کلاه سبزهای ایران پیش از انقلاب ۵۷، سرکوب چپ‌گرایان جبهه آزادی‌بخش ظفار در ابتدای دهه ۵۰ خورشیدی بود که علیه حکومت پادشاهی عمان می‌جنگیدند.


تکاوران تیپ ۶۵ نوهد

تناقض‌گویی فرماندهان ارتش

یک هفته پس از تائید اعزام تکاوران به سوریه (۲۳ فروردین) خبر کشته شدن چهار تن از آنها در درگیری‌های نظامی میان حامیان رژیم بشار اسد و نیروهای مخالف او در جنوب حلب انتشار یافت.

به گزارش سایت خبری "تابناک" احمدرضا پوردستان، فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نزاجا) ضمن تشریح جزئیاتی از کشته شدن ۴ تکاور ایرانی "حضور یگانی" نیروهای ارتش در سوریه را تکذیب کرد.

بنا بر این گزارش فرمانده نزاجا گفت: «ما یک یگان را [در درگیری‌های سوریه] شرکت ندادیم، بلکه تعدادی از پرسنل را از تمامی یگان‌ها، از جمله تیپ ۶۵ شرکت دادیم.»

به رغم تائید اعزام تکاوران به سوریه از سوی آراسته و تاکید فرمانده نیروی زمینی بر "شرکت دادن" نیرو در جبهه‌های نبرد در این کشور، فرمانده کل ارتش در حالی که خبر کشته شدن پنجمین تکاور نیز منتشر شده، اصل ماجرا را انکار می‌کند.


«مقابله با دشمنان جهان اسلام»

خبرگزاری فارس، از دیگر رسانه‌های وابسته به سپاه از قول سرلشکر صالحی نوشت: «ما در ارتش با خیل عاشقان اعزام به این جبهه مواجهیم اما هیچ وقت ادعا نکردیم که تیپ ۶۵ نوهد در آنجا وجود دارد، بلکه برخی از نیروهای داوطلب به سوریه اعزام شدند که تحت مسئولیت همان سازمان مسئول هستند و ممکن است از تیپ ۶۵ نیز در میان آنها باشند.»

او در عین حال تاکید کرده که نیروهای ارتش باید برای ارتقاء توان خود "به سلاح‌های مدرن و به روز مجهز شوند و برای مقابله با دشمنان جهان اسلام که امروز در منطقه نیز وجود دارند" آماده باشند.

تکاوران ارتش از میان نظامیانی برگزیده می‌شوند که برای عملیات ویژه آموزش‌های متنوعی، از جمله چتربازی، غواصی، جنگ‌های نامنظم و جنگ‌چریکی را پشت سر گذاشته‌اند.

آموزش این نیروها سخت، طولانی و پر خرج است. به باور کارشناسان بعید به نظر می‌رسد افراد زبده و آموزش دیده‌ای که در ساختار سازمانی یک ارتش منظم جا گرفته‌اند بتوانند بدون هماهنگی با فرماندهان خود و به صورت داوطلب در عملیات نظامی در یک کشور بیگانه شرکت کنند.