انتخاب: محمد جواد ظریف در سخنرانی در دانشگاه ملی استرالیا یک هشدار جدی را مطرح کرد که اهمیت بسیاری زیادی داشت. ظریف هشدار داد تغییرات در مرز کشورها در خاورمیانه به جنگی «سیساله» در منطقه منجر شده و تاکید کرد: «تغییر باید در نحوه حکومتداری و اداره حکومت ما باشد و نیز نحوه تعامل ما با یکدیگر و این چیزی است که تغییر به آن نیاز دارد.
تغییر دادن مرزها تنها وضعیت را بدتر خواهد کرد و شروع آرماگدون(جنگهای آخرالزمانی) خواهد بود.» این اظهارات اگرچه از نگاه رسانههای داخلی تا حدودی دور ماند و تنها چند رسانه محدود آن را پوشش دادند، اما رسانههایی چون والاستریت ژرونال از آن به سادگی عبور نکردند و آن را منتشر کردند.
انتشار همین بخش از اظهارات آقای ظریف میتواند ناگفتههای بسیاری را بیان کند. ظریف درحالی که می توانست از راه افتادن یک جنگ «طولانی مدت» و یا حتی «جنگ جهانی سوم» به عنوان پدیده جنگ جدید در خاورمیانه نام ببرد، مشخصا از آرماگدون نام برده است. آرماگدون یا جنگ آخرالازمانی که بسیاری آن را پایان تاریخ بشر میدانند. برخی از دانشمندان، یکی از علایم ظهور امام مهدی(عج) را وقوع معرکه جنگی در منطقه ای به نام "هر مجدون" و به تعبیر روایات "قرقیسا" میدانند. این قضیه حتی در کتب اهل کتاب نیز به آن اشاره شده است. (رؤیای یوحنا، 16/16013؛ سفر زکریا، 14/1-5؛ کتاب مقدس ص 843). براساس باور اهل کتاب (مسیح و یهود) این جنگ پایان تاریخ بشر است.
"هرمجدون" کلمه ای است مشتق از "هر" به معنای کوه، "مجدو" که اسم وادی یا کوه کوچکی در شمال فلسطین است. اهل کتاب گمان میکنند مساحت معرکه این جنگ از منطقه مجدو، در شمال فلسطین تا ایدوم در جنوب امتداد دارد (حدود دویست مایل)(شبکه معلومات،ص4). در سالهای اخیر مباحث مربوط به علائم ظهور خصوصا بعد از انتشار سیدیهای بحث برانگیز ظهورنزدیک است در دولت قبل در سطح عمومی بیشتر گسترش پیدا کرد. براساس روایات زیاد محدوده این جنگ سوریه، اردن، لبنان، فلسین و اسرائیل را شامل میشود. فارغ از اینکه بر سر این موضوع و مصادیق آن اختلافاتی نیز وجود دارد اما در همین حد نیز میتوان به طور صریح به این جمع بندی رسید که از نظر ادیان مخلتف این جنگ را نمیتوان یک جنگ عادی و ساده دانست.
از سوی دیگر مساله ای که اهمیت این هشدار را تشدید میکند، موضوع خروج روسیه از جنگ با تروریستهای سوریه است. پوتین در اقدامی ناگهانی دستور خروج نیروهایش را از سوریه صادر کرد. اگرچه پیش بینی میشد که روسها همانند ایران، خودشان را برای مدت زمان طولانی درگیر جنگ نکند. اما واکنشها نشان می دهد که این تصمیم پوتین کاملا ناگهانی گرفته شده است. در این وضعیت ظریف نسبت به جنگ آخرالازمانی هشدار میدهد. توجه به همین بخش از اظهارات وزیرخارجه ایران نکات بیشتری را نیز فاش میکند. آنجا که ظریف میگوید: «تغییر باید در نحوه حکومتداری و اداره حکومت ما باشد و نیز نحوه تعامل ما با یکدیگر و این چیزی است که تغییر به آن نیاز دارد.»
به عبارتی دیگر میتوان این احتمال را داد که این امکان وجود دارد که ایران با اصلاحات در سوریه موافق باشد اما درعین حال اجازه ندهد تا سوریه تجزیه شود، چرا که می تواند مقدمهای برای تجزیه عراق، یمن و حتی لبنان در مراحل بعد باشد.
با نگاهی که وزیرخارجه کشورمان به مساله تحولات در سوریه بیان کرد، به نظر می رسد باید منتظر تحولاتی در این حوزه بود. با این مبنا که احتمالا ایران تلاش خواهد کرد جای خالی روسیه را نیز در جنگ سوریه پر کند. تنها به این دلیلی که «تغییر مرزها میتواند منجر به جنگ آخر الازمانی شود.» در طرف دیگر نیز هستند اندیشههایی که معتقدند ما باید برای تسویه حساب نهایی به سمت این جنگ حرکت کنیم. تفکر خطرناکی که به نظر می رسد کمکم خود را نمایان خواهد کرد.