کریستوف اشترسر، مسئول امور حقوق بشر در دولت آلمان، خواهان آزادی روزنامهنگاران زندانی در ایران شد. او با اشاره به تعهدات بینالمللی ایران در زمینه حقوق مدنی بر لزوم آزادی بیان در آستانه انتخابات مجلس تاکید کرد.
کریستوف اشترسر، مسئول امور حقوق بشر در دولت آلمان، روز دوشنبه (۱۶ نوامبر/ ۲۵ آبان) با اشاره به بازداشت اخیر چند روزنامهنگار در ایران خواهان
آزادی این افراد شد. او یادآور شد که مجلس ایران پیوستن این کشور به مجموعه معاهدات بینالمللی مربوط به حقوق مدنی و سیاسی شهروندان را تصویب کرده و لذا در همین راستا، حکومت باید به حق آزادی اندیشه پایبند بماند.
در هفتههای اخیر دستکم ۶ نفر از روزنامهنگاران ایران به اتهام شراکت در طرح "نفوذ خارجیها" به ساحت فرهنگی و سیاسی ایران بازداشت شدهاند. این بازداشتها را سازمان اطلاعات سپاه پاسداران اندکی بعد از سخنرانی آیتالله خامنهای در باره "نفوذ" انجام داد.
بیشتر بخوانید: موج بازداشت روزنامهنگاران در ایران توسط اطلاعات سپاه، به اتهام "نفوذی آمریکا"
موج دستگیری روزنامهنگاران با اتهاماتی چون "باند نفوذ آمریکا" یا "عاملیت دشمن" پس از سخنرانیهای اخیر آیتالله خامنهای در هشدار نسبت به نفوذ دشمن به راه افتاده است. این گونه هشدارها از سوی رهبر جمهوری اسلامی تازگی ندارند اما پس از توافق اتمی، گفتمان "دشمنهراسی" در سخنان او بیش از پیش برجسته شدهاست.
آفرین چیتساز، عیسی سحرخیز، احسان مازندرانی و سامان صفرزایی چهار روزنامهنگاری هستند که خبر بازداشت آنها در پروژه مقابله با "نفوذ" سپاه پاسدارن، روز سهشنبه ۲ نوامبر ( ۱۲ آبان) منتشر شد. بعدا نیز اعلام شد که سامان صفرزایی، همکار نشریه اندیشه پویا نیز از بازداشتشدگان است.
دوشنبه (۲۵ آبان) نیز اعلام شد که هادی حیدری، کارتونیست بازداشت شده است.
بیشتر بخوانید: هادی حیدری، کارتونیست بازداشت شد
خبرگزارس تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران گزارش داده که هادی حیدری برای اجرای حکم خود بازداشت شده است.
موج دستگیری روزنامهنگاران، هم در داخل ایران و هم در خارج با واکنشهای انتقادآمیز روبرو شده است. حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در سخنانی در جشنواره مطبوعات گفت: «نباید با کلمه "نفوذ" بازی کرد و بیخود پروندهسازی نکنیم».
بیشتر بخوانید: حسن روحانی: نباید عدهای با کلمه "نفوذ" بازی کنند
نهادهای امنیتی و رسانههای وابسته به سپاه، به علاوه قوه قضائیه جمهوری اسلامی به شدت از بازداشتها حمایت کردهاند.
"بیان آزاد نظرات لازمه انتخابات آزاد"
اشترسر در ادامه اظهارات خود گفت که دولت ایران باید روزنامهنگاران را در فعالیتهای خبررسانی خود آزاد بگذارد و مانع برای آنها ایجاد نکند.
شماری از تحلیلگران انگیزه بازداشت روزنامهنگاران یادشده را سیاسی میدانند و آن را با درگیریهای جناحی در آستانه انتخابات مجلس شورا و مجلس خبرگان بیارتباط نمیدانند.
مسئول امور حقوق بشر در دولت آلمان نیز با اشاره به انتخابات مجلس شورا و خبرگان گفت که "اتقاقا در گرماگرم این رویدادهاست که باید اصل آزادی بیان به خوبی رعایت شود." او افزود: «انتخابات آزاد تنها در شرایطی امکانپذیر است که هر کسی بتواند نظر خود را آزادانه و عاری از ترس بیان کند.»